8.3. OPERAȚIUNI VALUTARE ASIGURATORII


Sub presiunea riscurilor pe care poate să le determine modificarea rapidă a cursului valutar, persoanele fizice și agenții economici recurg tot mai mult la operațiunile de pe piața valutară, fie la cele la vedere, fie la cele la termen.


Operațiuni la vedere


În scopul evitării riscului de diminuare a cursului valutar, posesorii unei valute aflate în scădere procedează la vânzarea ei pe piața valutară în schimbul unei valute aflate în creștere. Scopul asiguratoriu se combină, în acest caz, cu cel speculativ.
Practica schimbării structurii pe valute a depozitelor în vederea evitării sau diminuării riscului valutar este evidentă atât la agenții economici, cât mai cu seamă la băncile comerciale și la banca centrală care gestionează rezerva valutară a țării.


Operațiuni la termen


Din prezentarea operațiunii de vânzare /cumpărare la termen din studiul de caz 8.2. a rezultat faptul că încă din momentul t1 se cunoaște cursul valutar la care va avea loc tranzacția efectuată în viitor; este o informație tentantă pentru orice agent economic, asigurându-i o certitudine suficientă pentru mișcarea efectivă de monede ce va avea loc în momentul tn.
În cazul în care scopul tranzacției este asigurarea contra modificărilor de curs valutar, operațiunile la termen poartă denumirea de hedging sau swap.

Hedging-ul

Hedging-ul valutar este o operațiune de cumpărare sau de vânzare la termen a unei sume în valută la un curs valutar la termen cunoscut încă din momentul t1, moment al încheierii contractului de hedging între un agent economic și o bancă.
În primul rând, banca propune agentului economic, care dorește să procure o sumă în valută la termen în condițiile în care previzionează o creștere a cursului, un curs valutar la termen, să spunem de 5,12 FRF/USD, în condițiile în care cursul curent este de 5,10 FRF/USD.
Operațiunea este acceptată la cursul la termen, previziunea stabilind o creștere mai mare în tn a cursului valutar curent, el putând fi, să spunem, 5,15 FRF/USD (vezi fig. nr. 8.3.l).
Pentru a se asigura contra riscului valutar, banca va proceda și ea la operațiuni la termen de tipul:

  • cumpără dolari la termen cu 5,12 FRF/USD;
  • vinde franci la termen în suma rezultată din utilizarea cursului la termen (5,12 FRF/USD x n USD).

Fig. nr. 8.3.1. Evitarea riscului valutar în cazul unei operațiuni hedging

Swap

Swap. Operațiunile de tip swap sunt practicate în relațiile dintre bănci în vederea evitării riscului valutar în cazul solicitărilor reciproce de valută. Swap-ul presupune o combinație între o operațiune la vedere și o operațiune la termen (vezi fig. nr. 8.3.2).

Fig. nr. 8.3.2. Evitarea riscului valutar în cazul unei operațiuni swap

Astfel banca comercială A, pentru a onora o sumă de dolari pentru tn, procedează la încheierea unei operațiuni tip swap cu o bancă comercială B:

  • cumpără la vedere dolari pe franci, la cursul zilei (1 mil. USD x 5,10 FRF/USD = 5,1 mil. FRF), pentru a-i da băncii B;
  • vinde la termen dolarii pe care îi reprimește de la banca B pe franci, la cursul la termen (1 mil. USD x 5,12 FRF/USD = 5,12 mil. FRF), pentru a reface disponibilul inițial în franci, evitând posibila reducere a cursului valutar din momentul tn.