9.3. INCASSO-UL DOCUMENTAR


Spre deosebire de modalitatea precedentă, organizarea plății prin incasso-ul documentar presupune un risc important pentru exportator, acesta expediind bunurile contractate fără o garanție concretă și anticipată expedierii respective. Între partenerii relației economice externe trebuie să existe relații de încredere, verificate prin legăturile economice anterioare.
Definiția 9.3.
Incasso-ul documentar reprezintă cadrul organizatoric prin intermediul căruia o bancă încasează pentru exportator suma datorată de cumpărător, pe baza documentelor care atestă expediția bunurilor contractate, documente remise băncii importatorului.
Avantaje și dezavantaje

Practicarea acestei modalități este justificată de execuția sa relativ simplă, ieftină și rapidă. Pentru importator, modalitatea de plată în ca-uză este mult mai avantajoasă, el ne mai suportând costul deschiderii anticipate a acreditivului; de aceea, economistul care îl reprezintă pe importator va depune toate eforturile pentru introducerea în contractul de comerț exterior a modalității de plată sub formă de incasso documentar.
Derularea plăților internaționale prin incasso-ul documentar se realizează cu participarea acelorași persoane juridice ca și acreditivul:

  • emitentul ordinului de încasare sau remitentul documentelor;
  • banca remitentă (banca exportatorului);
  • banca importatorului (care realizează plata la prezentarea documentelor);
  • trasul (importatorul).

În mod concret, operațiunile declanșate de incasso-ul documentar sunt grupate tot pe patru etape (vezi fig. nr. 9.4).


Etapa I


Contract

Această etapă este similară cu cea de la acreditivul documentar, cu excepția faptului că în contractul de comerț exterior se stipulează în mod expres folosirea incasso-ului ca modalitate de plată. Momentul to.


Etapa a II-a


Expedierea mărfurilor

Exportatorul procedează, conform contractului, la expedierea bunurilor destinate importatorului. Concomitent întocmește documentele care atestă expediția și fundamentează relația de plată internațională. Aceste documente se depun la banca comercială care îl servește pe exportator. Momentul t1.
Banca remitentă expediază documentele primite spre banca importatorului, declanșând ordinul de încasare contra documente. Banca cumpărătorului îl anunță pe acesta de sosirea documentelor și i le înmânează contra avizului de plată. Momentul t2.


Etapa a III-a


Plată Pe baza avizului de plată primit de la tras (importator), banca sa va transfera semnele bănești cerute de stingerea datoriei internaționale prin intermediul sistemelor informatice și de comunicare care leagă cele două bănci. Momentul t3.

Fig. nr. 9.4. Derularea operațiunilor prin incasso-ul documentar


Etapa a IV-a


Evaluare riscuri

Pe parcursul derulării modalității de plată, dar mai cu seamă la sosirea bunurilor contractate și deja plătite (Momentul t4), are loc analizarea riscurilor economice și valutare pe care le poate determina modalitatea de plată respectivă și stabilirea măsurilor de contracarare.
În cazul incasso-ului documentar se înregistrează riscuri similare cu cele de la acreditiv, dar mai ample și altfel repartizate pe cei doi parteneri, exportatorul și importatorul.

Riscuri economice
  • pentru exportator, risc prin neplată (între momentele t1 și t3);
  • pentru importator, risc prin posibilitatea de neprimire a mărfurilor, calitate redusă, prețuri diferite etc. (între momentele t2 și t4);

Riscuri valutare

  • pentru exportator, prin scăderea cursului valutar la moneda de plată (între momentele to și t3);
  • pentru importator, prin creșterea cursului valutar la moneda de plată (între momentele to și t2).
Obligațiile economistului

Și în cazul acestei modalități de plată internaționale, economistul, indiferent unde lucrează în privința celor patru persoane juridice angajate, va trebui să manifeste un profesionalism superior, promptitudine și exigență la verificarea documentelor economice, financiare și de plată.
Pentru cei care lucrează la exportator și importator, vor trebui să procedeze la luarea unor măsuri asiguratorii suplimentare, atât împotriva riscului economic, cât și împotriva riscului valutar, inclusiv practicarea operațiunilor de vânzare /cumpărare de valută de pe piața valutară. În cazul în care legăturile între partenerii unei relații economice internaționale se deteriorează, sau zona din care fac parte devine nesigură, se poate renunța la incasso-ul documentar în favoarea altor modalități de plată (scrisoarea de credit sau acreditiv).